Hvordan opprettholde en sunn hudbarriere?

Når vi snakker om hudproblemer så kommer vi tilbake til en svekket hudbarriere. En svekket hudbarriere setter i gang prosesser som fører til en rekke symptomer i huden blant annet som: tørr hud, flassende hud, økt talgproduksjon (særlig i ung hud), kviser og uren hud, store porer, grov hud, gusten og grå hud, tap av spenst og elastisitet, eksemer og andre hudirritasjoner samt for tidlig aldring.

Hva er hudbarrieren?

Den ytterste delen av epidermis er stratum corneum, eller hudens beskyttende barriere. Man kan  sammenligne stratum corneums struktur med å være som en murvegg. I denne analogien er hudcellene mursteinene. Alt annet – inkludert hudbarrieren – er mørtelen som holder det hele sammen. Denne mørtelen inneholder essensielle næringsstoffer som kolesterol, ceramider og fettsyrer. Sammen er disse forbindelsene referert til som hudens «naturlige fuktighetsgivende faktor» fordi de bidrar til å holde de dypere lagene av huden hydrert og næret.

Hva er de viktigste hudbarrierefunksjonene?

Hudbarrieren har i følge forskere tre viktige roller: Beskytte kroppen mot eksterne stressorer, som forurensning og UV-stråling, beholde vann for å holde kroppen og huden hydrert, og transportere viktige næringsstoffer til huden din. Kombinert er disse faktorene ansvarlige for å opprettholde homeostase – det vil si å opprettholde balanse i de forskjellige systemene i kroppen.

Hudbarrieren din er også den primære faktoren som forteller hvor sunn- og hvordan din hud ser ut. Hvis du har en sterk hudbarriere, vil den kunne beholde vann effektivt, og holde huden hydrert, glatt og elastisk. Det vil også bidra til å beskytte mot miljømessige aggressorer, som forurensning, og være mindre utsatt for hudproblemer som følsomhet og irritasjon.

Hva skjer i huden når hudbarrieren er svekket?

Hvis derimot din hudbarrieren ikke fungerer som den skal, vil huden din være sårbar for skade. Den vil være mer utsatt for dehydrering (transepidermalt vanntap), være mindre i stand til å avverge skadelige aggressorer, som frie radikaler.

Her er noen av hovedårsakene som kan svekke hudbarrieren:

 • Peeling av huden for «hard» og for ofte
 • Produkter med alkohol
 • Soleksponering uten beskyttelse
 • Aldring og overgangsalder (hudbarrieren svekkes med alder, hormonelle forandringer)
 • Forurensning
 • Medikamenter
 • Genetikk
 • Stress

Mange eksperter anslår at miljøpåvirkninger kan være ansvarlige for opptil 97% av synlig hudaldring. Med så mange faktorer, som er unngåelig for de fleste av oss, som kan skade vår hudbarriere understreker hvor viktig det er å beskytte den mot disse påvirkningene blant annet ved bruk av gode hupleierutiner og produkter.

Hvordan forebygge og gjenoppbygge hudbarrieren?

Noen gode tips hvis man har en skadet hudbarriere er å slutte med alt av aktive sterke ingredienser og peeling/ skrubb i en periode og heller fokusere på mild rens, bruke produkter som inneholder antioksidanter, ceramider, hyaluronsyre og niacinamid samt solbeskyttelse. Når du føler at din hud er normalisert kan man eventuelt starte med disse aktive ingrediensene i en oppbyggende fase igjen.

For å forebygge gjelder det å bruke produkter som nevnt ovenfor som opprettholder en sunn hudbarriere og som forebygger mot skader.

En spesiell ingrediens som er viktig å trekke frem er ceramider.

Ceramider og hva er det?

Ceramider er det man kaller for lipider, og utgjør omtrent nesten 50% av hudbarrieren og man kan si at ceramider er med å binde hudcellene sammen og utgjør derfor en viktig komponent i vår hudbarriere.

Hvilken funksjon har ceramider?

Ceramider bidrar til å skape en beskyttende hinne mot ytre påvirkninger mot kroppen og bidrar til å opprettholde den naturlige fuktigheten som finnes i huden.

Hva skjer når ceramidnivået synker?

Når ceramidnivået synker bidrar det til hudbarrieren blir svakere og fører til det som nevnt ovenfor er en skadet hudbarriere. ceramidnivået vil synke naturlig med alderen, det er derfor en viktig ingrediens uavhengig av hudproblem og hudtype.

Hva slags egenskaper har ceramider i hudpleie?

Første punkt er at ceramider hjelper med å gjenoppbygge hudbarrieren og beskytter huden mot ytre påvirkninger.

Her er noen punkter på hva ceramider i hudpleie bidrar til:

 • Hjelper huden å bevare fuktighet
 • Anti- aging
 • Beskytter mot forurensning
 • Forebygger inflamasjon
 • Hjelper huden ved hormonelle tilstander (overgangsalder)
 • Akne
 • Eksem og psoriasis

Ceramider passer godt sammen med de fleste ingredienser, men er ekstra effektive sammen med blant annet aminosyrer, glyserin, kolesterol, antioksidanter, retinol, niacinamid og peptider.

Hvem kan bruke ceramider?

Det fantastiske med ceramider at den kan brukes av alle hudtyper, selv den mest sensitive og i alle aldre. Ceramider er også trygt å bruke rundt øyepartiet så lenge produktet er parfyme fri. Noen fantastiske produkter som ikke bare inneholder ceramider, men også en rekke andre ingredienser som c vitamin og melkesyrer er:

 Vitamin C Lactic Firm & Bright Eye Treatment: Denne fantastiske øyekremen reduserer fine linjer, crepiness, mørke sirkler og puffiness. Melkesyre er kombinert med tre former for vitamin C for å øke absoption og forbedre antioksidant ytelse for iøynefallende resultater. Vitamin C og transexaminsyre lysner synlig, depuffer og forbedrer hudtonen. Centella asiatica hjelper vitamin C og melkesyre med å forbedre fine linjer og fyldig hud innenfra.

Vitamin C Lactic Dewy Deep Cream: Dette er en ultrarik og nærende krem som bidrar til en fuktrik og synlig fastere, løftet hud. Melkesyre fungerer synergistisk med vitamin C for å øke absorpsjonen og forbedre antioksidantytelsen. Niacinamid, squalane og ceramider bidrar til å forbedre lipidbarrierefunksjonen og redusere transepidermalt vanntap for mer hydrert, sunnere hud. Denne unike formuleringen forbedrer tegn på solaldring for synlig reduserte fine linjer og rynker, jevnere tone og strålende hud.